Ikigai levenslust

geplaatst in: Geen categorie | 0

Op het Japanse eiland Okinawa dat is één van de blue zones *, daar wonen de meeste honderdjarigen ter wereld. En ze zijn ook nog eens superfit. Ze leven volgens Ikigai wat betekent dat je een mooi doel om voor op te staan, een reden van bestaan, ook wel levensdoel genoemd. Ikigai is een mix van je missie, je passie en je roeping.

Levenslust, een optimistische houding en gezond leven dat is Ikigai.
Angela Groothuizen heeft er een geweldige theater voorstelling van gemaakt. https://www.youtube.com/watch?v=hKv6k_9dWNI Op het Japanse eiland Okinawa is een prachtig strand waar je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen.

De mensen op het Japanse eiland Okinawa verbouwen hun eigen groenten en fruit en werken in die moestuin. Zijn sociaal actief in het echte leven en niet alleen online :)

Wat nuttigen mensen in de Blue Zone? Mensen in de blauwe zones eten voornamelijk plantaardig en onbewerkt voedingsmiddelen. Volkoren granen, groenten, noten en bonen zijn de vier basis ingrediënten van de gezondste eetpatronen ter wereld. Bonen (vol eiwitten) eten ze ipv vlees. Ze eten een paar keer week per vis en een een klein beetje vlees bij speciale gelegenheden. Er wordt heel weinig suiker geconsumeerd. Ze roken niet, hebben een actieve leefstijl, een gematigde alcoholconsumptie.

Ze hebben een veel sociale contacten.

10 tips uit het boek 'Vind je Ikigai' van García en Miralles

De Blue Zones * liggen op zeven plekken op de wereld:

Het feit dat er veel mensen een hoge leeftijd van circa 100 jaar bereiken. In goede gezondheid en zonder chronische ziekten, medicatie of invaliditeit maakt de Blue Zones zo bijzonder en speciaal. Waar zijn die Blue Zones dan allemaal zodat we allen geïnspireerd worden. Ik wil graag nog op vakantie naar een Blue Zone plaats/land. Italië en Griekenland hebben sterk mijn voorkeur om te ervaren wat de mensen expliciet doen zodat we dit ook thuis kunnen uitvoeren.

Jaap Seidell hoogleraar voeding en gezondheid verteld meer over de Blue zones. https://www.youtube.com/watch?v=OuUxTBRc9PE

Ikaria (Griekenland)

Acciaroli, Italië https://www.ad.nl/bizar/in-dit-italiaanse-dorpje-worden-inwoners-ouder-dan-100-jaar~a55489ab/

Sardinië Italië

Loma Linda Californië

Nicoya Costa Rica

Öland, Zuid-Småland/Noord-Oost Skåne Zweden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.