Blue monday 16 januari 2023

geplaatst in: Geen categorie | 0

Blue Monday bestaat niet!

Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar. Welnee hoor het is een gewone maandag! De Britse psycholoog Cliff Arnall die in 2005 voor ’n reisbureau een marketing dag bedacht om veel vliegvakanties naar de zon te kunnen verkopen. Een vakantie zou iedereen op vrolijken.

Geen wetenschappelijk bewijs

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van een dag als Blue Monday”, vertelt psycholoog Jean-Pierre van de Ven aan Hart van Nederland. “De term is verzonnen door een Britse psycholoog, in opdracht van een reisbureau dat meer zonvakanties wilde verkopen” https://www.hartvannederland.nl/nieuws/blue-monday-bestaat-niet


Psycholoog Cliff Arnall (of het marketingbureau) berekende de treurigste dag van het jaar als volgt: (W + (D – d)) x T^Q) / (M x N). De variabelen staan voor het volgende: W = weer, D = schulden, T = tijd sinds kerst, Q = tijd sinds we onze goede voornemens verbraken, M = de mate waarin we niet gemotiveerd zijn en N = het gevoel of de behoefte om aan acties deel te nemen.

IJS fabrikant

Psycholoog Cliff Arnall liet zich een tweede keer strikken. Hij berekende voor een ijsfabrikant de gelukkigste dag van het jaar. En die valt in hartje zomer: omstreeks eind juni. De formule is overigens net zo wazig als de versie die psycholoog Cliff Arnall voor het reisbureau fabriceerde: O + (N x S) + Cpm/T + He.
O = voor buitenzijn en buitenactiviteiten, N= natuur, S =sociale interactie, Cpm = de zomers uit de kindertijd en de positieve herinneringen daaraan, T = temperatuur, He = vakantie en de voorpret ernaartoe.

Sommige mensen zeggen dat ze last van blue Mondey hebben. Omdat sinterklaas, kerst, oud en nieuwjaar vieren + de kerstvakantie is achter de rug. De december loonbetaling is eerder gedaan ivm Kerst, hierdoor is de maand januari financieel zo lang. Diverse mensen heb ik horen vertellen dat ze er écht serieus in geloven dat blue Mondey bestaat! Aboluut onzin uiteraard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.