Wie eet zoals mensen eten in landen rond de Middellandse Zee, is gezond bezig! Maar wat houdt eten volgens de mediterrane keuken in?
Het mediterrane dieet is afkomstig van – de naam zegt het al – landen rond de Middellandse Zee. Denk aan Griekenland en Italie
Sirmione zo mooi, het is een schiereiland aan het Gardameer in Italië.
Veel van deze gebieden maken deel uit van de zogenoemde ‘Blue Zones’: gebieden in de wereld waar mensen gemiddeld aanzienlijk langer en in betere gezondheid leven.
In het mediterrane eetpatroon staan van oudsher meer pure ingrediënten, noten, olijfolie, kip en veel gezonde vetten centraal. De dagelijkse voedingsmiddelen bevatten schaal en schelpdieren (zeevruchten) vis, verse producten, volkoren producten, aardappels, peulvruchten, noten en zaden en bovenal veel groente en fruit. Tegelijkertijd komt bewerkt en rood vlees en ultra bewerkte voeding weinig in het eetpatroon voor. In olijfolie, noten en vis zitten veel onverzadigde vetten, die gezond zijn voor hart- en bloedvaten.
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/het-mediterrane-dieet
Onderstaande foto’s van gerechten staan op diabetesfonds.nl
Griekse boerensalade
Geef een antwoord